Huwelijk
Het beëindigen van een huwelijk wordt “echtscheiding of ontbinding van het huwelijk” genoemd. Om te kunnen scheiden heb je een advocaat nodig die een zogenoemd verzoekschrift indient bij de rechter. Het is namelijk alleen de rechter die de echtscheiding kan uitspreken.
Stellen die gaan scheiden kunnen samen één advocaat inschakelen. Dit is wel alleen aan te raden als er over de – hierna te bespreken – onderwerpen overeenstemming is bereikt, of (nog) kan worden bereikt. Mensen kunnen hiervoor ook een (advocaat)-mediator inschakelen. Via een mediationtraject kunnen stellen proberen die overeenstemming te bereiken.
Als het niet lukt om samen afspraken te maken of er is veel ruzie en wantrouwen, dan kan men ook een eigen advocaat inschakelen. Als de ander dan ook een eigen advocaat inschakelt dan kan er vaak nog veel bereikt worden door tussenkomst van beide advocaten. Indien partijen geen overeenstemming bereiken, dan zal de rechter knopen doorhakken.
Over de volgende onderwerpen dienen stellen overeenstemming te bereiken:
- Afspraken over de kinderen;
- Er dient een zogenoemd ouderschapsplan te worden opgesteld. Een ouderschapsplan is een voorwaarde om te kunnen scheiden. Als het niet lukt om een ouderschapsplan op te stellen, dan zal de echtscheidingsprocedure alleen maar langer duren. In het ouderschapsplan moet in ieder geval staan waar de kinderen gaan wonen, hoe de regeling er met de andere ouder uit komt te zien en hoe ouders gaan bijdragen in de kosten van de kinderen. Op internet zijn veel modellen van een ouderschapsplan te vinden.
- Afspraken over de woning;
Er moet worden afgesproken wie er in de woning mag blijven wonen. Aan wie wordt bijvoorbeeld het huurrecht toegewezen? Of wie mag de woning overkopen van de ander? De woning verkopen is natuurlijk ook een mogelijkheid.
- Afspraken over verdeling van gemeenschappen en/of afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden
- Afspraken over pensioen
- Afspraken over partneralimentatie
Geregistreerd partnerschap
Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap wordt “ontbinding van het geregistreerd partnerschap” genoemd. Al het bovenstaande geldt ook als het geregistreerd partnerschap wordt ontbonden. Wel is het zo dat als stellen geen minderjarige kinderen hebben, zij ook hun geregistreerd partnerschap bij de gemeente kunnen laten ontbinden. Ze hebben hier wel een advocaat of notaris voor nodig die een zogenoemde beëindigingsovereenkomst opstelt.
Ongehuwd samenleven
Samenlevers hoeven niet langs de rechtbank of de gemeente om hun relatie te laten beëindigen. Wel verplicht de wet hen om een ouderschapsplan op te stellen als er minderjarige kinderen zijn. Ook moeten er natuurlijk wel afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woning. Mocht het niet lukken om afspraken te maken, dan kunnen ook zij vragen de rechter om een beslissing te nemen over bijvoorbeeld waar de kinderen gaan wonen en wie er in de woning mag blijven wonen.